
ساز عود، مطمئنا یکی از وسیعترین قلمروها، در بین سازهای باستانی را در اختیار دارد. از شرق اروپا گرفته تا شرق آسیا، در اسپانیا و یونان تا اعراب و ایرانیها و چین و ژاپن، انواع و اشکال مختلف عود در دستان نوازندگان آنها قرار دارد. در مورد تاریخچهی این ساز اختلافات فراوان و بنیادینی وجود دارد، ولی آنچه مهم است وضعیت امروز این ساز بین ملل مختلف و از جمله کشور ایران است.
سالهای مدید، عود از میان سازهای ایرانی حذف شده بود و در همین سالها کشورهای دیگر چون ترکیه، عراق و کلیه کشورهای عربی برای ارتقا و تکامل این ساز زحمات فراوانی کشیدهاند به گونهای که عودنوازان جهان عرب، از شاخصترین و مشهورترین موسیقیدانان مشرقزمین در کل جهان هستند.
در سالهای اخیر با وجود بهبود نسبی امر عودنوازی در ایران، همچنان توجه لازم به این ساز صورت نمیگیرد. ما در درّاب بر آن شدیم تا سلسله مطالبی در باب این ساز منتشر کرده و از جوانب مختلف بدین ساز بپردازیم. در این پرونده در مورد تاریخچه و شیوهی ساخت ساز مصاحبههایی انجام شده و همچنین مقالاتی در تحلیل وضعیت موجود عودنوازی در ایران نوشته شده و در کنار آن بزرگان عودنوازی ایران و جهان هم معرفی شدهاند.
همزمانی انتشار این پرونده با کنسرت سه عود به سرپرستی شهرام غلامی و کنسرت تکنوازی نگار بوبان و همینطور رونمایی آلبوم عودنوازی «ری تا روم» سعید نایب محمدی در هفته آتی از اتفاقات جالب برای ماست. این در حالی است که در ماه آینده شاهد اجرای یکی از مشاهیر ساز عود و موسیقی جز، انور براهم، در تالار وحدت تهران خواهیم بود.
چون تعداد نوشتهها به گونهای بود که انتشار یکباره آن امکانپذیر نبود بنابراین تصمیم گرفتیم هر چند مقاله در یک روز منتشر شود تا در طول یک هفته کل مطالب در این زمینه بر روی سایت قرار گیرد. اگر روزانه به این صفحه سر بزنید حتما با مطالب جدیدی در زمینه عود و عودنوازی ایران و جهان مواجه خواهید شد.