پرونده عود

ساز عود، مطمئنا یکی از وسیع‌ترین قلمروها، در بین سازهای باستانی را در اختیار دارد. از شرق اروپا گرفته تا شرق آسیا، در اسپانیا و یونان تا اعراب و ایرانی‌ها و چین و ژاپن، انواع و اشکال مختلف عود در دستان نوازندگان آن‌ها قرار دارد. در مورد تاریخچه‌ی این ساز اختلافات فراوان و بنیادینی وجود دارد، ولی آن‌چه مهم است وضعیت امروز این ساز بین ملل مختلف و از جمله کشور ایران است.

سال‌های مدید، عود از میان سازهای ایرانی حذف شده بود و در همین سال‌ها کشورهای دیگر چون ترکیه، عراق و کلیه کشورهای عربی برای ارتقا و تکامل این ساز زحمات فراوانی کشیده‌اند به گونه‌ای که عودنوازان جهان عرب، از شاخص‌ترین و مشهورترین موسیقیدانان مشرق‌زمین در کل جهان هستند.

در سال‌های اخیر با وجود بهبود نسبی امر عودنوازی در ایران، هم‌چنان توجه لازم به این ساز صورت نمی‌گیرد. ما در درّاب بر آن شدیم تا سلسله مطالبی در باب این ساز منتشر کرده و از جوانب مختلف بدین ساز بپردازیم. در این پرونده در مورد تاریخچه‌ و شیوه‌ی ساخت ساز مصاحبه‌هایی انجام شده و همچنین مقالاتی در تحلیل وضعیت موجود عودنوازی در ایران نوشته شده و در کنار آن بزرگان عودنوازی ایران و جهان هم معرفی شده‌اند.

همزمانی انتشار این پرونده با کنسرت سه عود به سرپرستی شهرام غلامی و کنسرت تکنوازی نگار بوبان و همین‌طور رونمایی آلبوم عودنوازی «ری تا روم» سعید نایب محمدی در هفته آتی از اتفاقات جالب برای ماست. این در حالی است که در ماه آینده شاهد اجرای یکی از مشاهیر ساز عود و موسیقی جز، انور براهم، در تالار وحدت تهران خواهیم بود.

چون تعداد نوشته‌ها به گونه‌ای بود که انتشار یک‌باره آن امکان‌پذیر نبود بنابراین تصمیم گرفتیم هر چند مقاله در یک روز منتشر شود تا در طول یک هفته کل مطالب در این زمینه بر روی سایت قرار گیرد. اگر روزانه به این صفحه سر بزنید حتما با مطالب جدیدی در زمینه عود و عودنوازی ایران و جهان مواجه خواهید شد.


در گفتگوی اختصاصی با درّاب

انور براهم: به ایران و فرهنگش احساس نزدیکی می‌کنم


خیلی‌ها به من گفته‌اند که در ایران طرفدارانی دارم که کارهایم را دنبال می‌کنند و این بسیار باعث خوشحالی من است. به علاوه دوستانی در اروپا دارم که برای اجرا به تهران سفر کرده‌ و مسحور سطح طرفداران و استقبال آن‌ها شده بودند. این دو مسأله باعث شد که دعوت برای اجرا در تهران را بپذیرم.


بررسی سیر عودنوازی در ایران معاصر


قصد این مقاله بررسی سیر عودنوازی ۵۰ سال اخیر در ایران می باشد. سال هایی که روند تکامل این ساز دوباره طی می‌شود. برای تحلیل این روند نوازندگان را در ۳ دسته نسل اول، دوم و سوم تقسیم بندی کرده ایم.در این مطلب برای بررسی نوازندگان از وجوه مختلف نوازندگی و همچنین میزان تاثیر آن ها در گسترش این ساز شاخص هایی را ارایه می نمایم که در مجموع فن اجرای یک نوازنده از جنبه های متفاوت تا حس و موزیکالیته و همه جزییاتی که در گوش نوازبودن یک اثر موسیقایی می تواند دخیل باشد را نشان می دهد.





آلبوم‌های پیشنهادی

عود از هیثم صفیه

تقاسیم عود اثر ریاض السنباطی

آلبوم تماس از سمیر جبران

العود آلبومی از حمزه علاالدین

آلبوم Le Foundou اثر Alla

از سنگ تا الماس اثری از حسین بهروزی نیا

موزیک برای عود کلاسیک، خمیس الفینو

مجاز اثر تریو جبران

هنر عود از منیر بشیر

آلبوم تقاسیم، اثر جدید عمر بشیر

مناجات از عاصم الچلبی

پیاپی، کاری از نگار بوبان

قول و غزل از سعید نایب محمدی

آلبوم Doux Zen از شربل روحانا

عود اثر سعید شرایبی

مقامات از محمدی قدری دلال

سفر روح، آخرین آلبوم نصیر شمه

مقامات زریاب از نصیر شمه

آلبوم مکان اثر جدید ادریس الملومی

آلبوم کنسرت پاریس از منیر بشیر

آلبوم Resonance/Dissonance از خیام اللامی

آلبوم Passion از یوردال توکجان

آلبوم Rhapsody for lute اثر یسرا الذهبی

The Ancient Lute از محسن محمد

هلهله اثر شهرام غلامی

آلبوم Le Luth de Baghdad از نصیر شمه

مراکش: روح رقصنده اثر ادریس الملومی

آلبوم Ancient Sounds از رحیم الحاج

کنسرت بوداپست، منیر بشیر

سرزمین سیاه اثری از نصیر شمه

آلبوم Luth Traditional از جمیل بشیر

تقاسیم از مارسل خلیفه

آلبوم Saltanah اثری از سیمون شاهین

یک روز اثری از شهرام غلامی


تحلیلی بر قطعه‌ای از تریو جبران

مسار؛ شکوه پنهان موسیقی










۲۹ دی با حضور ساسان فاطمی، علیرضا میرعلینقی و علیرضا قربانی

رونمایی آلبوم «ری تا روم» سعید نایب محمدی


در رونمایی «ری تا روم» علاوه بر علیرضا قربانی و سعید نایب‌ محمدی، دو منتقد و کارشناس موسیقی، سیدعلیرضا میرعلینقی و دکتر ساسان فاطمی نیز درباره اثر صحبت خواهند کرد. این نشست ساعت ۱۸ روز یکشنبه ۲۹ دی در فروشگاه مرکزی شهرکتاب واقع در خیابان شریعتی، بالاتر از تقاطع مطهری برگزار می‌شود.